Lawaai van enthousiaste fans langs zijlijn, dat zijn te veel prikkels

In Mortsel werd een nieuwe autivoetbalploeg opgestart voor kinderen en jongeren met een autisme spectrum stoornis (ASS). De Borgerhoutse vrijetijdsorganisatie ‘De Wereld van Rayaan’ startte het initiatief uit hoge nood: “Ouders vroegen ons meer en meer om sportinitiatieven op te richten voor kinderen met autisme.”

 

Prikkels

Dorothées intussen tienjarige zoon heeft nog een tijdje bij de reguliere ploeg van VC Mortsel O.G. gevoetbald. “Maar dat lukte niet altijd even goed”, zegt Dorothée. “Het lawaai van enthousiaste ouders en supporters langs de zijlijn, al die prikkels op en rond het veld, kinderen met ASS hebben het daar heel moeilijk mee. Maar een alternatief was moeilijk te vinden in en rond Antwerpen.”

 

De wereld van Rayaan

In 2016 startte Nadia Ould Aissa uit Hoboken de vereniging De Wereld van Rayaan, genoemd naar haar intussen dertienjarige zoon met ASS, een lichte vorm van autisme. “Ik was zelf op zoek naar vrijetijdsbeleving op maat van mijn zoon, maar ik kon eigenlijk niks vinden”, herbeleeft Nadia. “Dan heb ik zelf maar iets uit de grond gestampt, samen met mijn vriendin Dorothée Leveugle uit Borgerhout, die ook een zoon met autisme heeft. Met onze vereniging nodigen we kinderen en jongeren van zes tot zestien uit. We zetten verschillende projecten op poten rond vrije tijd, inclusie en jeugd. Onze tweewekelijkse activiteiten variëren, op vraag van de ouders en op maat van het kind. We hebben workshops, sportactiviteiten, koken, knutselen, noem maar op.